Scacchis
Schaken en cultuur/Chess and culture
Over Scacchis
Schaakromans
Schaakfilms
Schaakplekken
Schaakkunst
Schaakpo√ęzie
Schaakarchitectuur
Schaakgeschiedenis
Schaakcuriosa
Schaakaforismen
Nieuws

 

Reisgids voor Schaakliefhebbers

gepubliceerd op 17 november 2017

Op 17 november is het er dan eindelijk: mijn eigen boek.
Vele jaren van reizen en uitzoekwerk zijn nu vastgelegd onder de titel Reisgids voor Schaakliefhebbers.
Dit boek beschrijft vele plaatsen waar schaakcultureel erfgoed is te bewonderen. De nadruk ligt daarbij op plekken in Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar er zijn er ook een paar in Italië, Zwitserland, België, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Tsjechië. De schrijver, dat ben ik dus, heeft de beschreven plekken allemaal bezocht en er zo veel mogelijk achtergrondinformatie bij verzameld.

De Reisgids voor Schaakliefhebbers is een paperback op A5-formaat, telt 328 bladzijden, beschrijft meer dan 100 plekken, bevat veel foto's en kost € 19,95.
Adoe toean blanda, u staat schaakmat!
gepubliceerd op 19 augustus 2017

Een geschiedenis van het schaken in Nederlands-Indië, zo luidt de ondertitel. En dat is precies wat dit boek van Rob van Vuurde behelst. Op de voorkant van het boek prijkt een foto waarop Max Euwe simultaan speelt tegen enkele Batakkers. Daarmee wordt verwezen naar misschien wel de twee meest interessante verhalen: de bijzondere schaakcultuur van de Batakkers, en de tournee van Max Euwe door Nederlands-Indië in 1930. Een prachtig boek!
Variatie op Tarrasch
geplaatst op 12 augustus 2017

"Chess, like gunfire, like love, has the power to keep men quiet" (D.M. Spackmann)


Chess Master Works
gepubliceerd op 3 augustus 2017

Er is weer een mooi koffietafelboek over de architectuur van het schaakspel zoals Gareth Williams het noemde. Chess Master Works toont en beschrijft de mooiste schaaksets uit de collecties van Crumiller, Dean, het Schaakmuseum in Moskou en nog zo wat. Er is weinig gelogen aan de ondertitel, die Rare and beautiful chess sets of the world luidt. Het boek stond onder redactie van schaakjournalist Dylan Loeb McClain.
Met dank aan Morten Lilleøren
gepubliceerd op 20 juli 2017

Schaakverzamelaars zijn soms elkaars concurrenten als het gaat om het verkrijgen van begeerde verzamelstukken. Maar vaak helpen ze elkaar ook. Een voorbeeld van dat laatste heb ik mogen ondervinden toen Morten Lilleøren me een mailtje stuurde met informatie waar ik het door mij gezochte boek Chess and Allegory in the Middle Ages van Ferm & Honemann (red.) kon vinden.


Het schaakstuk Vuurtoren
gepubliceerd op 14 juli 2017

Van de hand van Dirk Beemster is het boek Vuurtoren - een schaakrelaas verschenen. Het gaat over het wel en wee van een groepje schakers dat overdag schaakt. Er schijnt ook daadwerkelijk onder die naam een 'donderdagmiddagschaakvereniging' te bestaan. In Hoorn. Opgericht door Dirk Beemster. Maar in het boek heet de oprichter Peter Houtman. Hoeveel er fictie is en hoeveel werkelijkheid kunnen alleen de direct betrokkenen inschatten.
Ontspannen Schaaklezen
gepubliceerd op 7 juli 2017

       

Twee interessante boeken die in 2016 al zijn verschenen, maar hier nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. Lekker voor op vakantie!


Mooie collector's items
gepubliceerd op 29 juni 2017

Toegangsbewijzen voor het legendarische Staunton Wereldschaaktoernooi Groningen in 1946 kom je maar zelden tegen. Jarenlang ben ik er naar op zoek geweest. Tot mijn grote geluk heb ik er recentelijk niet 1 maar zelfs 3 op de kop kunnen tikken. Het zal u opvallen dat het linker entreebewijs van de andere twee verschilt. De zwarte balk bedekt bij het middelste exemplaar de tekst f2,50 en rechts f25,-. Ook zijn de hoeken aan de onderkant anders gesneden. Waarom zouden de bedragen van elkaar verschillen en op 2 van de 3 kaartjes met een zwarte balk bedekt zijn? Voor een loterij misschien? Als u het weet, hoor ik het graag!
Een bijzondere archeologische vondst
gepubliceerd op 13 mei 2017

In Moskou is bij werkzaamheden een 16e-eeuws schaakstuk gevonden. Of zich niet heel bijzonder, ware het niet dat het schaakstuk gevuld bleek te zijn met 10 zilveren munten, ook uit de 16e eeuw. Ben benieuwd of de overige 31 schaakstukken van dat schaakspel zullen worden gevonden en of ze ook met munten gevuld zijn. Lees het hele verhaal hier.


Schaken in de Tweede Wereldoorlog
gepubliceerd op 4 mei 2017

Vandaag worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Daarom hier een foto van een hol schaakbord dat door de verzetsgroep van Joop Westerweel werd gebruikt om documenten te smokkelen.
Contactdag Motiefgroep Schaken
gepubliceerd op 10 april 2017

Zaterdag 22 april wordt de voorjaarsbijeenkomst van de Motiefgroep Schaken in Ermelo gehouden. Er is dan gelegenheid om allerlei schaakcuriosa zoals boeken, postzegels, kaarten, puzzels, kleding, muziek, etc te kopen of te ruilen.

U kunt vanaf 9.00 terecht in Centrum De Baanveger aan de IJsbaanweg 45 in Ermelo. Het evenement duurt tot ca. 17.00. Om 13.30 begint de gebruikelijke veiling met meer dan 250 schaakgerelateerde voorwerpen.

Meer informatie kunt u op www.euwe.nl vinden.

Ook als u niet lid bent van de Motiefgroep Schaken bent u van harte welkom!Schaakte Genghis Khan?
gepubliceerd op 16 maart 2017

In elk geval kunt u op de tentoonstelling Genghis Khan in het Nationaal Militair Museum te Soest een Mongools schaakspel zien en nog wat losse porseleinen schaakstukken. De tentoonstelling blijft t/m 27 augustus te zien.
Schaakmuseum in Veenendaal
gepubliceerd op 1 maart 2017

De sympathieke schaakhistoricus, schaakverzamelaar en schaakverkoper Leo Hovestadt is nu ook directeur van een eigen schaakmuseum. In Schaak en dam Museum Raindroptime staan een twaalftal vitrines met vooral schaakspellen. Het museum is een bezoek zeker waard! Er staan een aantal heel bijzondere spellen bij. Het is het handigst even vooraf contact op te nemen met Leo. Meer informatie vindt u onder deze link.
Magnus
gepubliceerd op 15 februari 2017

Het zou me verbazen als u deze documentaire over Magnus Carlsen nog niet heeft gezien. Hij draait namelijk al enige tijd in diverse bioscopen. De film toont Magnus vanaf zijn jeugd tot aan het moment dat hij wereldkampioen wordt door Anand te verslaan. Het meest interessant zijn de stukjes uit de home video's van de familie Carlsen. Hier blijkt wel uit dat Magnus van jongs af aan al een bijzonder persoon is.
Drie Paarden
gepubliceerd op 2 februari 2017

Hebt u ook nog wel eens heimwee naar het tijdschrift Matten? Dan is er goed nieuws voor u!Peter Boel, die geregeld een bijdrage leverde aan Matten en een van de steunpilaren van het schaakmuziekblad A Tempo was, heeft een selectie van zijn werk gebundeld in het boek Drie paarden - schaakverhalen. Een deel is al eerder gepubliceerd, een deel is nieuw materiaal. Een bonte mengeling van fictie en non-fictie vormt 160 bladzijden leesplezier.

Van harte aanbevolen! O.a. te bestellen via New in Chess.


Tata!
gepubliceerd op 13 januari 2017
Vandaag begint weer de hoogmis van de schaaksport: het Tata Steel Chess Tournament.
Vanaf morgen (zaterdag 14/1) verkoopt New in Chess weer iedere dag (m.u.v. de donderdagen) schaakboeken in Café De Zon. Ik mag daarbij als verkoper optreden en hoop u daar te mogen begroeten.
Een zwevend schaakbord
gepubliceerd op 4 januari 2017

In de Middeleeuwse ridderroman Roman van Walewein gaat Walewein op zoek naar een zwevend schaakbord. In het themapark Archeon heeft men een koopmanshuis versierd met fraaie wandschilderingen die verwijzen naar dit verhaal.
Beste wensen
geplaatst op 21 december 2016
Zelfportret met schaakbord en schaakstukken
geplaatst op 3 december 2016

In het Drents Museum in Assen is momenteel de tentoonstelling Zelfportretten op de afdeling Hedendaags Realisme. Een van de getoonde schilderijen is Zelfportret van Nico Heilijgers uit 1990. Op de achtergrond ziet u het schaakbord en enkele schaakstukken.
Maar mijn Koningin krijgt u nooit
geplaatst op 20 november 2016

Dit is de titel van een boek verschenen in 1990 ter herinnering aan Jan Cornelis van Vliet. Samenstellers zijn Klaas Waagmeester en G.C. van Vliet.

In het boek krijgt u een weergave van zijn leven tussen 1940 en 1950 aan de hand van Van Vliet's brieven en aantekeningen. Hij had een grote passie voor schaken; was m.n. bij Philidor Leeuwarden actief als schaakorganisator, veelal met de legendarische Waling Dijkstra.

Het boek gaat echter over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna in Nederlands Indië, waarbij het schaken slechts af en toe aan de orde komt.


Internationale bijeenkomst schaakverzamelaars in Deurne op zaterdag 12 november
geplaatst op 29 oktober 2016

De najaarsbijeenkomst, de zgn. Najaarscontactdag, van de Motiefgroep Schaken is op 12 november 2016 in Deurne.

Deze editie is tevens de Benefralux-bijeenkomst, waarbij schaakverzamelaars uit Nederland, Luxemburg, België en Frankrijk aanwezig zullen zijn.

Ook niet-leden zijn van harte welkom!

Lokatie:
Sociaal Cultureel Centrum Den Draai
Blasiusstraat 2
5754 AV Deurne

Programma:
09.00 - 11.00 Schaakhandel
11.00 - 12.00 Lezing door Bas de Haas
12.00 - 12.15 Uitreiking Benefralux-attentie
12.15 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Veiling
15.00 - 17.00 Schaakhandel
Nieuwe Nederlandse schaakroman
geplaatst op 25 oktober 2016

Van de hand van Jan Veenstra is een nieuwe schaakroman verschenen. De secondant gaat over een clubschaker, ene Oom Jan, die met een kandidaat schaakwereldkampioen naar Zwitserland gaat ter voorbereiding op een belangrijk schaaktoernooi. Veenstra schreef de novelle in opdracht van de organisatie van het Hoogeveen schaaktoernooi. Zie voor meer informatie www.uitgeverijpassage.nl
KNSB-leden krijgen korting bij bestelling, zie Schaakmagazine van oktober 2016 voor de details.
Een uiterst zeldzame schaakfilm
geplaatst op 13 oktober 2016

Op de gok in Italië gekocht. Het was de bedoeling dat de "onsterfelijke partij" van Anderssen en Kieseritzky in het verhaal van deze film zou worden vervlochten. Het resultaat is een film die zo slecht is dat het bijna weer komisch wordt. Er is dus een goede reden dat deze film nogal zeldzaam is...

Sorry aan Danny de Ruiter, die ik er ook een exemplaar van in de maag heb gesplitst; gedeelde smart is halve smart!
Schaakstukjes van ijs of chocola
geplaatst op 8 oktober 2016

Van Marloes Gorter kreeg ik een handige mal om er schaakstukjes van ijs of chocola mee te maken. Marloes was getipt door Freya Reynaert dat deze mallen bij de Hema te koop zijn.

 


Raketschaakspel
geplaatst op 20 augustus 2016

Onderstaand schaakspel werd gezien en gefotografeerd door Lucas Rossing & Liesbeth Breek in het Historisch-Technisches Museum in Peenemünde, Duitsland. Peenemünde was in de Tweede Wereldoorlog het centrum van de ontwikkeling van de V1 en V2 raketten. Vandaar dit schaakspel met raketten als schaakstukken.
IJslands gambiet
geplaatst op 10 augustus 2016

Deze schaakroman heb ik dus volledig over het hoofd gezien. Gelukkig was schoonzus Heleen Gorter zo attent om hem mij te doen toekomen. IJslands gambiet is van de hand van de Vlaamse schrijver Dominique Biebau en in 2015 verschenen.


Zweig's Schaaknovelle als strip
geplaatst op 15 juli 2016

Een nieuw lid van de Motiefgroep Schaken, Ruud Aalbersberg, maakte me attent op een stripversie van de beroemdste schaakroman. Wel in het Frans helaas. Striptekenaar Thomas Humeau is de maker ervan.
Gevonden in Vind
geplaatst op 25 juni 2016

Onderstaand stukje staat in nummer 22 van Vind, een tijdschrift over geschiedenis, archeologie, kunst en antiek. Gevonden door Renée Gorter.
Vechtjas en held Kortsjnoi overleden
geplaatst op 8 juni 2016

De verschrikkelijke vechtjas Viktor Kortsjnoi heeft dan toch het loodje moeten leggen. De man die het in zijn eentje opnam tegen het gehele Sovjet-imperium en door die grootmacht maar ternauwernood kon worden afgestopt. De man die zelfs in simultaanpartijtjes op leven en dood streed. Dat laatste mocht ik zelf meemaken in 1996 in het Gasunie-gebouw in Groningen bij het afscheid van de Commissaris van de Koningin en schaakliefhebber Henk Vonhoff. Kortsjnoi was er een van de simultaangevers. Toen het tijd werd voor de afsluiting, weigerde hij de overgebleven partijen te laten arbitreren. Uiteindelijk begon men maar met de sluitingsceremonie terwijl deze schaakmonomaan gewoon zijn ronden langs de borden bleef maken. Op krukken nota bene vanwege een beenblessure! Bij een bord waar hij totaal verloren stond besloot hij gewoon geen zetten meer te doen. Bij een partij waar hij opgaf vanwege het verblunderen van een stuk weigerde hij uiteraard het notatieformulier van de gelukkige winnaar te signeren.

Wat een fenomeen was deze man!
Gevelsteen met schaakmotief
geplaatst op 31 mei 2016

In Zierikzee heeft de locale schaakvereniging een gevelsteen met schaakmotief in de buitenmuur van hun clubgebouw laten plaatsen ter gelegenheid van hun honderdjarig bestaan. En zo ziet die steen er uit:
Expositie van Aad van den Bosch in Velp
geplaatst op 17 mei 2016

Aad van den Bosch stelt voor de laatste keer zijn schaakschilderijen en schaakspellen ten toon.
Ultiem pronkstuk van zijn collectie is de Fattorini schaakklok.Omdat het zijn laatste tentoonstelling is, zijn de werken en attributen ook te koop. De schaakschilderijen zijn tegen zeer vriendelijke prijzen over te nemen. Ook de Fattorini schaakklok is te koop: € 4000,-.

U kunt voor de expositie tot 30 juni tussen 9.00 en 18.00 terecht in
Woonzorgcomplex Nieuw Schoonoord
Nieuw schoonoord 1
6881 TV Velp

Op 24 mei geeft Aad een lezing over Het schaakspel als cultureel erfgoed.
Aanvang: 19.30
Entree: € 3,-


De geboorte van Caissa
geplaatst op 17 mei 2016

Een nieuw tijdschrift over de geschiedenis van het bordspel, en dan het schaakspel in het bijzonder, heeft het levenslicht gezien. Het blad Caissa, onder redactie van Dr. Mario Ziegler, heeft artikelen in het Duits en het Engels. Met dank aan Siegfried Schönle en Bab Wilders voor de tip.
Meer informatie vindt u op www.caissa-journal.de
Het schaakspel van Arie van Namen
geplaatst op 17 mei 2016

In de Vrij Nederland van 30 april jl. staat een artikel over het papieren schaakspel waarmee verzetsheld Arie van Namen schaakte tijdens zijn gevangenschap in de Tweede Wereldoorlog.
Dank voor de tip aan mijn vriend en schaakinformant Eef Bindinga.


Oom en neef Jan
geplaatst op 30 april 2016

Iedereen kent het boek Oom Jan leert zijn neefje schaken, dat in 1935 voor het eerst verscheen en vele herdrukken kent.
Maar wie kent het vervolg Hoe neef Jan een goed schaker wordt, dat in 1937 zijn eerste en enige druk kende? Ik ook niet, totdat Otto Boot mij over dit boek vertelde.
Schaakroman toegevoegd
geplaatst op 20 april 2016

In de jeugdroman Drie vrienden van Myron Levoy is een van de hoofdpersonen een uitermate getalenteerde schaker. De Nederlandse vertaling verscheen al in 1985. Leuk om de verzameling schaakromans nog steeds verder te kunnen uitbreiden.


 

De Schaakolympiade van 1939
geplaatst op 23 maart 2016

De meest bizarre Schaakolympiade is toch wel de Schaakolympiade van 1939 in Buenos Aires. Tijdens de slotfase van dit evenement brak de Tweede Wereldoorlog uit. Extra pikant detail was dat de strijd om de eindzege ging tussen Duitsland en Polen. Duitsland won uiteindelijk, maar kreeg er maar heel weinig applaus voor.

Veel spelers bleven na de Schaakolympiade in Zuid-Amerika en ontliepen zo de verschrikkingen van de oorlog. De bekendste onder hen is Mieczyslaw (Miguel) Najdorf.

Het fascinerende verhaal van deze Schaakolympiade en zijn nasleep is in een boek vastgelegd door Justin Corfield. Het boek heeft de titel Pawns in a greater game gekregen.
Nog meer schaak-aardewerk
geplaatst op 9 maart 2016

Deze asbak werd naar alle waarschijnlijkheid bij het 5e Friese Vlag Schaaktoernooi, in 1973, uitgedeeld. Het is gemaakt bij firma De Boer in Workum. Iemand die er meer over kan vertellen?
Jeugdserie met schaakmotief
geplaatst op 2 maart 2016

De gehele tweede episode van de jeugdserie Caps Club gaat over een schaakspel dat een explosief geheim verbergt. Val van de koning heet deze episode uit 2014. Een tip van Eef Bindinga.
Euwe in Delfts blauw
geplaatst op 24 februari 2016

Het was niet eenvoudig om zo'n bordje tegen een redelijke prijs (ca. € 50) te bemachtigen, maar na jaren zoeken is het nu dan toch gelukt.
Paul Keres opnieuw in geld uitgedrukt
geplaatst op 9 februari 2016

De Estse nationale schaakheld Paul Keres is opnieuw het motief voor geld. Was er eerder al een Ests bankbiljet met zijn afbeelding, nu siert hij ook de 2 euro munt.
 

Fijne Kerstdagen en alvast een Gelukkig Nieuwjaar
geplaatst op 18 december 2015
Bauhaus schaakspel
geplaatst op 29 november 2015

Een van de mooiste ontwerpen uit de geschiedenis voor schaakstukken is m.i. wel het Bauhaus schaakspel van Josef Hartwig. De vormen van de in 1922 ontworpen schaakstukken geven hun funktionaliteit weer. Er is een boekje over dit bijzondere schaakspel in 2006 verschenen: Das Bauhaus-Schachspiel von Josef Hartwig/The Bauhaus chess set by Josef Hartwig geschreven door Anne Bobzin & Klaus Weber.
Bijzondere cartoon uit 1972 over Fischer
geplaatst op 23 november 2015

Onderstaande originele cartoon van Gerrit Dekker kwam mij in handen. Deze lijkt te zijn gemaakt vlak voor het begin van de match of net na het begin, toen Fischer voor de tweede partij niet kwam opdagen. Wie weet meer over deze cartoon, zoals bijvoorbeeld in welke krant deze is afgedrukt, misschien zelfs op welke datum, of meer details over de tekenaar Gerrit Dekker?
 

Nieuwe interessante schaakboeken
geplaatst op 24 oktober 2015

      

In het jaar dat het 80 jaar geleden is dat Max Euwe de wereldtitel schaken won, publiceert Peter de Jong een lijvige Nederlandstalige biografie bestaande uit 2 delen. Deel 1 van Max Euwe - verhalen en partijen is inmiddels verkrijgbaar en gaat niet alleen over Euwe maar over de gehele Nederlandse schaakhistorie vanaf ca. 1850. Het later te verschijnen tweede deel biedt alle match- en toernooipartijen van Euwe.

In de categorie schaakgeschiedenis is er een nieuw overzichtswerk verschenen: The history of chess in fifty moves. De schrijver is een zekere Bill Price. Geen diepgravend werk, maar wel leuk om te lezen en mooi geïllustreerd.

In het boek van Price neemt het slechts een hoofdstuk in, maar er is ook een nieuw boek (alweer!) dat geheel over de Lewis mannetjes gaat. Nancy Marie Brown schreef het boek Ivory Vikings en denkt te weten wie die prachtige schaakstukken heeft gemaakt (een IJslandse kunstenares).


Zeer geslaagde bijeenkomst KWA in Kiel
geplaatst op 16 oktober 2015

Op 10 oktober organiseerde de Ken Whyld Association, een vereniging van schaakhistorici, een bijeenkomst in de Schleswig-Holsteinischen Landesbibliothek te Kiel. Een niet geheel toevallig gekozen locatie, want daar bevindt zich de grootste publieke schaakboekencollectie van Duitsland.

De meest bijzondere onderdelen van de collectie waren in vitrines te bewonderen, er was een rondleiding door de bibliotheek en er waren lezingen. Hartelijk dank aan de heren Ahlers, Saremba, Schönle, Skjoldrager, Gillam en Van Habberney voor hun bijdragen.Voor meer informatie over de KWA zie op www.kwabc.org


James Bond schaakt
geplaatst op 5 oktober 2015

In de nieuwe Bond-film Spectre is te zien dat 007 ook zijn mannetje staat op de 64 velden. Hoewel, als we de stelling wat nader bekijken... Daniel Craig kan er niks van. Tijd voor een nieuwe Bond!
World Chess Hall of Fame
geplaatst op 13 september 2015

In Nederland hebben we schaakmusea in Amsterdam (Max Euwe Centrum) en in Rotterdam (Schaakstukkenmuseum). In de Verenigde Staten is er ook een schaakmuseum. In St. Louis.
En ze zijn er zeer actief getuige de drie tentoonstellingen die er momenteel te bezichtigen zijn:
• Battle on the board - Chess during World War II
• Marcel Dzama - Mischief makes a move
• Encore! - Ivory chess treasures from the Jon Crumiller CollectionMeer informatie vind je op http://www.worldchesshof.org/


Nieuwe film over Bobby Fischer
geplaatst op 4 september 2015

Op 16 september gaat in de Verenigde Staten een nieuwe film over Bobby Fischer in première. Pathé Bioscopen kondigt aan dat Pawn Sacrifice vanaf 3 december 2015 in hun bioscopen te zien zal zijn.
Engel met schaakbord in de kathedraal van Le Mans
geplaatst op 30 augustus 2015

Op het plafond van de Kapel van de Maagd in de St. Julien kathedraal van Le Mans (Frankrijk) bevindt zich deze prachtige engel met een schaakbord.
Origineel manuscript van J.H. Donner
geplaatst op 21 juli 2015

Van mijn geliefde vrouw kreeg ik het originele manuscript van het artikel Paniek door J.H. Donner dat ook is opgenomen in een van de mooiste schaakboeken aller tijden: De Koning.

   


Oude schaakroman gevonden
geplaatst op 22 juni 2015

Stond hoog op de zoeklijst en bevindt zich nu in mijn verzameling: de misdaadroman De zwarte schakers van W.B.M. Ferguson uit 1932. Zoals de titel al een beetje belooft met een hoog schaakgehalte.
Schaakfilm: The Dark Horse
geplaatst op 13 juni 2015

Diverse vrienden hadden me al getipt over de film The dark horse die momenteel in meerdere bioscopen te zien is. Deze prachtige Nieuw-Zeelandse film gaat over een voormalige lokale snelschaakgrootheid die kampt met een psychische stoornis. Wanneer hij de kans krijgt een groepje kansarme kinderen naar een hoger schaakniveau te brengen krijgt zijn leven eindelijk weer richting. Gebaseerd op het levensverhaal van Genesis Potini (1963-2011). Regie door James Napier Robertson. Eerder (2003) was er al een documentaire gemaakt over Potini.

   


Eerste postzegel met schaakmotief
geplaatst op 10 juni 2015

De eerste schaakpostzegel werd uitgegeven door Bulgarije in 1947. Deze postzegel maakt deel uit van een set van vijf waarop verschillende sporten van de Balkan Spelen, die dat jaar in Bulgarije plaatsvonden, zijn afgebeeld.
Nieuwe schaakroman verschenen!
geplaatst op 17 mei 2015

Johan Buijsman had me al eens op de originele Spaanstalige versie van dit boek gewezen, maar nu is hij er dan gelukkig ook in Nederlandse vertaling: Schaduwtango van Arturo Pérez-Reverte.
U kent hem ongetwijfeld als de schrijver van de schaakroman Het paneel van Vlaanderen. Ook in Schaduwtango is er een hoofdrol voor het schaakspel weggelegd.
Schaken als reclamemiddel
geplaatst op 10 mei 2015

Om vestiging op Bedrijventerrein Eeserwold nabij Steenwijk te promoten wordt het schaakspel ingezet:


 

Portret van een schaakvereniging
geplaatst op 30 maart 2015

In een fraai boek geeft Mladen Cicek een portret in beeld en woord van de schaakvereniging 't Kalende Pionnetje. Al in 2013 werd 2 x 24 Schaakstukken gepubliceerd, maar recentelijk kwam het pas in mijn bezit. Het schetst een prachtig en herkenbaar beeld van een schaakvereniging. Wie ook een exemplaar zou willen hebben kan contact opnemen met de schrijver via mc@mcxc.nl
Schaken en muziek
geplaatst op 4 maart 2015

Schaak- annex muziekverzamelaar SftP, ook wel bekend als Ton F., heeft een indrukwekkende lijst samengesteld van platenhoezen en cd-hoesjes met een schaakmotief.

Om hem door de grens van 400 te helpen hier een drietal die er nog niet op staan.
Nieuwe Franse schaakfilm
geplaatst op 25 februari 2015

Op 29 april zal de première plaatsvinden van de Franse schaakfilm Le Tournoi.
Voor een eerste indruk zie hier
Prachtig boek over de Lewis schaakstukken
geplaatst op 4 februari 2015

The Lewis Chessmen - New perspectives
samengesteld door David H Caldwell en
Mark A Hall
 

 

Fijne Feestdagen
geplaatst op 24 december 2014
Schaakkunst in Marrakech
geplaatst op 20 december 2014

Ton F. vond in Marrakech (Marokko) een prachtig kunstwerk met schaakmotief!
Ene Kamal Lahbabi heeft het in 2001 van geëmailleerd aardewerk vervaardigd.foto door Ton F.


Midsomer Murders
geplaatst op 7 december 2014

Verbazingwekkend dat mensen durven blijven wonen in Midsomer met wekelijks een of meerdere moorden. In de aflevering The Sicilian Defence blijken ook schaakspelers niet veilig. Detective Chief Inspector John Barnaby zal echter ook deze meervoudige moordzaak oplossen.
Schaken in de schilderkunst (3)
geplaatst op 24 november 2014Lucas van Leyden
De schaakpartij
ca. 1508
Gemäldegalerie, Berlijn (Duitsland) 

Marcel Duchamp
geplaatst op 19 oktober 2014

Marcel Duchamp: "Chess is a school of silence."
Schaken in de schilderkunst (2)
geplaatst op 12 oktober 2014Sofonisba Anguissola
De schaakpartij
1555
National Museum, Poznan (Poland)


Willard Fiske: Chess Tales and Chess Miscellanies
geplaatst op 28 september 2014

Willard Fiske is een zeer bijzondere persoon in de schaakgeschiedenis. Dat moge o.a. blijken uit het feit dat hij bevoorrading naar het eiland Grimsey (deel van Ijsland) stuurde toen hij hoorde dat de arme bevolking de donkere nachten met schaken placht door te brengen. In de zending ook een tiental marmeren schaakborden, waarbij ik vermoed dat de keuze voor marmer i.p.v. hout is gemaakt om te voorkomen dat de schaakborden uit noodzaak al snel in de kachel zouden belanden.

Fiske maakte samen met Paul Morphy het Amerikaanse schaakblad Chess Monthly van 1857-1860 en hij schreef Chess in Iceland and Icelandic Literature (1905). Na zijn overlijden liet hij zijn aanzienlijke verzameling schaakboeken na aan Ijsland. Ook de bevolking van Grimsey was hij nog niet vergeten: hij liet hen een aanzienlijke som geld na.

In 1912 kwam posthuum het boek Chess Tales and Chess Miscellanies uit, een prachtige verzameling van verhalen door Fiske geschreven in de tijd dat hij Chess Monthly redigeerde. Tot mijn grote genoegen staat er nu een zeer fraai exemplaar van dit boek in mijn kast.


Prachtig schaakgedicht van Bert Meijer
geplaatst op 14 september 2014

Schaaksonnet XI

De dood schaakt mee en zal uiteindelijk winnen
al lijkt de eigen stelling nog zo goed.
Dan blijkt wat je al spelend had vermoed:
het laatste mat kent geen opnieuw beginnen.

Je zou zo graag een meesterzet verzinnen
die op ’t laatst de kans nog keren doet,
als triomfantelijk afscheid, en als groet
aan allen die met jou het spel beminnen.

De laatste zet is altijd aan de ander –
wanneer de vlag valt triomfeert de tijd
en ben je achteloos aan de kant geschoven.

Toch blijft de mens in eigen kracht geloven
en stort zich onverminderd in de strijd
met deze superieure tegenstander.

Bert Meijer, juni '03


The Classical Era of Modern Chess
geplaatst op 30 juli 2014

Een nieuwe prachtige schaakhistorische uitgave van McFarland is verschenen. Voorburger Peter Monté schreef het lijvige boekwerk The Classical Era of Modern Chess.

In 616 pagina's en ruim 150 illustraties wordt de geschiedenis van het schaakspel tijdens de Renaissance beschreven, het is de beginperiode van het moderne schaken.

Zie voor meer informatie de beschrijving op de website van New in Chess, waar het boek ook te bestellen is.
Schaakdocumentaire
geplaatst op 18 juli 2014

Op zondag 20 juli van 16.55 - 17.47 inschakelen op de Belgische zender Canvas voor de documentaire Two kings one crown over de rivaliteit tussen Anatoli Karpov en Garry Kasparov. De tip is van collega Lucas Rossing, een niet-schaker nota bene.


Horrorschaak
geplaatst op 13 juli 2014

Aan de filmlijst is toegevoegd de film Headspace uit 2005 van regisseur Andrew van den Houten. Horrorfilms zijn niet mijn favoriete genre maar er wordt simpelweg te veel in deze film geschaakt om hem te negeren. De film loopt overigens ook niet over van acteertalent...
Nederlandstalige biografie over Magnus Carlsen
geplaatst op 2 juli 2014

Magnus Carlsen is momenteel dé man in de schaakwereld en het werd hoog tijd voor een up-to-date biografie over hem. Arne Danielsen heeft daarin voorzien met het boek Magnus.

Klik op onderstaand plaatje als u het gelijk wilt bestellen.
Computer chess
geplaatst op 18 juni 2014

Computer chess is ook de titel van een buitengewoon originele film gemaakt door Andrew Bujalski. Het is een komedie, in zwart-wit geschoten, over de begindagen van het programmeren van schaakprogramma's. Met een overdosis aan nerds en intriges en ook mooie muziek van Collie Ryan.
Novak Djokovic - Boris Becker
geplaatst op 9 juni 2014

Hmm, dit was kennelijk toch niet de beste voorbereiding op de finale van Roland Garros voor Djokovic...
Schaken in de schilderkunst (1)
geplaatst op 9 mei 2014
Honoré Daumier
De schaakspelers
1863
Petit Palais, Parijs


Aanvulling collectie schaakromans
geplaatst op 28 april 2014

Mijn collectie schaakromans is aangevuld met twee tamelijk zeldzame boekjes:
Hans Douwes - Het vierde kootje
Firmin Criel - Jantje is dood
Prettige Paasdagen!
geplaatst op 20 april 2014

Pfff, heb dit ene ei nog steeds niet gevonden in de tuin:
Fotoboeken van Peter de Jong
geplaatst op 17 april 2014

Schaakverzamelaar Peter de Jong heeft in eigen beheer en in kleine oplage een tweetal fraaie fotoboeken uitgebracht:
600 Schaakgezichten bevat persoonsfoto's van vele bekende en soms ook minder bekende personen uit de schaakhistorie;
325 Schaaktoernooien toont van die prachtige staatsieportretten zoals vroeger nog gemaakt werden van de deelnemers aan prestigieuze schaaktoernooien.
Mooie schaakfilm: Life of a king
geplaatst op 11 april 2014

Uitgekomen in 2013, geregisseerd door Jake Goldberger en op dvd verkrijgbaar.
 

 

Ik wens je een mooi 2014
geplaatst op 25 december 2013
Schaakspellen van Napoleon in Fontainebleau
geplaatst op 6 november 2013

Van Henk Alberts (bedankt!) kreeg ik onderstaande foto van twee schaakspellen die aan Napoleon hebben toebehoord en nu in het kasteel van Fontainebleau zijn te bezichtigen.
Openluchtschaakspel in Almen
geplaatst op 30 oktober 2013

Tijdens een verblijf op Landgoed Ehzerwold in Almen (NL) werd ik aangenaam verrast door de aanwezigheid van een openluchtschaakspel. Toch staat deze keurig vermeld in de door Godfried Couwenbergh samengestelde Schaakkoerier-special over Openluchtschaakspellen.
Schaakroman van Hein Heijnen

geplaatst op 18 september 2013

Het zal het imago van de schaker er niet echt op vooruit helpen. In deze schaakroman belandt de schakende apotheker Ewoud van E bij de psychiater omdat hij meent het slachtoffer van een complot van huisartsen te zijn. Over homeopathie, vegetarisme en gelukkig vooral ook veel over schaken.
Schaakspel van Tsaar Peter de Grote
geplaatst op 14 augustus 2013

In de Hermitage Amsterdam is tot 13 september een tentoonstelling over Tsaar Peter de Grote. Al in de eerste vitrine ligt een schaakspel dat aan hem zou hebben behoord. Alleen nog geschikt voor een eindspelletje...
Schaakspel van Vic Gentils
geplaatst op 24 juli 2013

Het Schaakspel van Vic Gentils is nog tot 1 september 2013 te bewonderen in het Middelheimmuseum in Antwerpen (Braempaviljoen).

Dit enorme kunstwerk werd door Gentils in 1966/67 vervaardigd en voor het eerst tentoongesteld op de Biënnale in Sao Paulo in 1967 waar het (o schande, slechts) de tweede prijs won.

Schaakvarianten
geplaatst op 10 juli 2013

Er zijn maar liefst twee nieuwe Nederlandstalige publicaties over schaakvarianten verschenen:
Adrey Caljé heeft een zeer praktisch boekje met 50 schaakvarianten uitgegeven onder de titel Schaakvarianten en de Motiefgroep Schaken heeft een special uitgebracht over dit onderwerp (Schaakkoerier 125).
Prachtig schaakspel in Catharinapaleis, Poesjkin (Rusland)
geplaatst op 25 juni 2013

Van Truus Pauw kreeg ik foto's van een prachtig puzzleball schaakspel in het Catharinapaleis in Poesjkin, een stadje nabij St. Petersburg. Hieronder een van haar foto's:
MATTEN 12 verschenen
geplaatst op 31 mei 2013

Na anderhalf jaar stilte is er dan eindelijk weer een MATTEN verschenen. Het zal nu helaas nog veel langer stil gaan zijn, want de redactie laat weten dat Matten 12 het allerlaatste nummer van de serie is. Jammer!

Mooie artikelen zoals in dit nummer van de recentelijk overleden Leon Pliester over zijn bezoek aan Bobby Fischer bij de Polgars, van Geurt Gijssen over zijn optreden bij een incident tussen Kasparov en Karpov dat volgens Kasparov hem het kampioenschap had kunnen kosten, en van Willem Andriessen (oprichter van New in Chess) over Marten Coerts zullen dus voorlopig geen podium hebben.

Er zit niets anders op dan de serie opnieuw te gaan lezen.
Meer over Matten 12 is hier te vinden.
Plaquette Wilhelm Steinitz in Praag
geplaatst op 20 mei 2013

Tijdens mijn vakantie vond ik in Praag, met dank aan Henk Alberts, deze plaquette ter herinnering aan Wilhelm Steinitz. Hij was de eerste officiële wereldkampioen en geboren in Praag.
Schaakroman van Arnaldur Indridason
geplaatst op 8 mei 2013

Tegen de achtergrond van de Match van de Eeuw, Spassky-Fischer 1972, wordt een jongen vermoord. De IJslandse politie moet de toedracht zien op te helderen. Een boeiende thriller waarbij de match om het wereldkampioenschap veelvuldig naar voren komt. Het boek is nu verkrijgbaar in de boekhandel.P.S. Als je iets weet wat met schaken te maken heeft in Dresden of Praag stuur me dan een mailtje! Alvast mijn hartelijke dank!


Bezoek Walewein en het zwevende schaakbord
geplaatst op 24 april 2013

In de Lakenhal in Leiden is momenteel de tentoonstelling Wereldschatten. Hier is een keur aan bijzondere eigendommen van de Universiteitsbibliotheek Leiden te zien.

Daarbij ook De roman van Walewein, geschreven door Penninc en Vostaert. De samenstellers van de tentoonstelling zijn zo vriendelijk geweest het boek zo open te slaan dat de beroemde boekillustratie van Walewein die het zwevende schaakbord achtervolgt is te zien. Hieronder een foto daarvan. De tentoonstelling duurt nog t/m 30 juni.

Expositienummer van dit boek is 9; kijk vooral ook even bij nummer 91!
Nieuwe boeken over Bobby Fischer
geplaatst op 3 april 2013

Er zijn twee nieuwe boeken over Bobby Fischer verschenen. Kennelijk is toch nog niet alles al over hem gezegd en geschreven.

The Greatest Secret of Bobby Fischer is vertaald uit het Servisch en geschreven door Nenad Stankovic. Tijdens de controversiële match tussen Fischer en Spassky in 1992 was Stankovic de persoonlijke begeleider van Fischer. In dit boek doet hij verslag van zijn ervaringen.Ook net verschenen is Bobby Fischer Genie zwischen Ruhm und Wahn. Schrijver Dagobert Kohlmeyer probeert vooral een beeld te schetsen door gesprekken met mensen die Fischer hebben meegemaakt. Op het eerste gezicht blijft dit boek wat meer op afstand dan het eerstgenoemde boek.Beide boeken zijn verkrijgbaar bij www.newinchess.com


 

Genna Sosonko: The World Champions I Knew
geplaatst op 16 maart 2013

Eerder verschenen al Russian Silhouettes (2001), A Reliable Past (2003) en Smart Chip (2006) van de hand van Sosonko. Alle zeer prettig leesbare boeken. Het heeft even geduurd maar nu kunnen we van zijn vierde boek gaan genieten. Ditmaal schrijft Sosonko over de wereldkampioenen die hij heeft gekend, of bijna heeft gekend zoals Capablanca en Aljechin.
Het Schaakmeisje
geplaatst op 5 maart 2013

Het boek The Queen of Katwe van Tim Crothers is nu ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar. In Het Schaakmeisje lezen we hoe Phiona Mutesi zich aan het leven in een Oegandese sloppenwijk wist te ontworstelen dankzij het schaakspel.
 

"Als je kunt schaken laat ik je leven"
geplaatst op 13 februari 2013

Izaan M zat gevangen in een Braziliaanse gevangenis. Met tientallen anderen in een kale cel opgesloten, terwijl corruptie, geweld en verveling welig tierden moest hij zien te overleven. Zijn geluk was dat de celchef op zoek was naar een schaakmaatje. Een van de vele schaakpartijen die M tegen hem speelde loopt als rode draad door Rattenval van Rio, het boek dat hij over zijn ervaringen schreef.
De Schaakman
geplaatst op 8 februari 2013

Er ligt een nieuwe schaakroman in de boekwinkel: De schaakman van Jeffrey B. Burton. Het is een misdaadroman die sterk lijkt op De pion van Steven James.
David Hockney en Man Ray
geplaatst op 30 januari 2013

Van de goede Ton van Kempen kreeg ik tijdens het Tata Schaaktoernooi een afbeelding van een litho van David Hockney. Op deze litho zien we Man Ray met naast hem een schaakbord. Tot nu toe kende ik een schakende Man Ray alleen van die beroemde foto waarop hij op een balkon met Marcel Duchamp zit te schaken.
 

Tentoonstelling Schachspiegeleien
geplaatst op 6 januari 2013

In de Duitse plaats Haltern am See (170 km. vanaf Utrecht) bestaat de lokale schaakclub 50 jaar en dat vieren ze met een heel aardige tentoonstelling.

In de Stadtbücherei zijn er allerlei chess collectibles bijeengebracht: schaakromans, schaakspellen, schaakpostzegels, schaak ex librissen, schaakkunst, schaakgeld en nog zo wat.

De tentoonstelling is in elk geval tot 31 maart 2013 nog te bezoeken en er is ook een leuk boekje van uitgebracht.

Kerst- en nieuwjaarsgroet
geplaatst op 23 december 2012
Kastjes kijken
geplaatst op 19 december 2012

Dordtenaar Cees Buddingh' was naast dichter, schrijver en schaker ook beeldend kunstenaar. In de jaren 70 maakte hij "kijkkastjes" met behulp van sigarenkistjes en afgedankte gebruiksvoorwerpen.

In het Dordrechts Museum is tot 24 maart 2013 een tentoonstelling van een aantal van deze kastjes met de titel Kastjes kijken. Sommige van deze kastjes hebben ook een schaakmotief. Behalve de kastjes zijn er ook schoolschriften met door Buddingh' genoteerde schaakpartijen en schaakbordcollages te zien. Hieronder foto's van het kastje De droom van een damschijf (op veld c2).A psychobiography of Bobby Fischer
geplaatst op 9 december 2012

Alweer een boek over Fischer? Ja, maar wel vanuit een bijzondere invalshoek. De befaamde (?) psycholoog Dr. Joseph G. Ponterotto schetst een psychologisch profiel van het fenomeen Fischer.
64 + 1 De ontdekking van de hemel
geplaatst op 30 november 2012

Jan Timman heeft een beschouwing geschreven over Harry Mulisch' roman De ontdekking van de hemel. Deze roman is vanuit schaakperspectief interessant omdat een van de hoofdpersonen, Onno Quist, gemodelleerd is naar Jan Hein Donner. Op deze wijze bracht Mulisch een eerbewijs aan zijn zeer goede vriend Donner. Timman kende zowel Donner als Mulisch en laat daarom zijn licht over deze roman schijnen.

In De ontdekking van de hemel komt verder geen schaken voor. Een soortgelijke situatie doet zich voor in De golem van Gustav Meyrink. Ook in deze roman komt geen schaken voor maar wel een naar een bestaande schaker vormgegeven personage: Charousek.
Dit boek is te bestellen bij o.a. New in Chess


A Tempo Magazine
geplaatst op 20 november 2012

A Tempo is een maandelijks verschijnend schaakblad voor muziekliefhebbers danwel muziekblad voor schaakliefhebbers. Elk nummer heeft een thema en bestaat uit 4 pagina's met verhalen, gedichten, cartoons, etc. Inmiddels zijn we alweer bij nummer 8 van jaargang 2. Hopelijk zullen er nog vele volgen.
Special Fischer - Spassky 1972
geplaatst op 14 november 2012

Op 10 november was er weer een bijeenkomst van de Motiefgroep Schaken. Ditmaal in samenwerking met de Arnhemse schaakvereniging ASV.

Daar werd een extra editie van De Schaakkoerier gepresenteerd. Veertig jaar na dato spreekt de match tussen Fischer en Spassky nog steeds tot ieders verbeelding. In deze special staan allerlei aardige memorabilia: cartoons getekend door Halldor Petursson, gelegenheidsmunten, toernooi-enveloppen, prentbriefkaarten, postzegels en matchboeken.

Zeer bijzonder is wel een kaartspel dat zich in de Koninklijke Bibliotheek bevindt. Dit kaartspel werd uitgegeven ter gelegenheid van de match en is voorzien van de handtekeningen van Fischer, Spassky en Euwe. Hiervan zijn foto's te zien in deze mooie special.Marcel Duchamp over schakers en kunstenaars
geplaatst op 31 oktober 2012

"Vanuit mijn nauwe contact met kunstenaars en schakers ben ik tot de conclusie gekomen dat niet alle kunstenaars ook schakers zijn, maar dat wel alle schakers ook kunstenaars zijn."


Chilly Gonzales in Ivory Tower
geplaatst op 24 oktober 2012

De Canadese musicus Chilly Gonzales heeft met Ivory Tower een combinatie van een CD en een speelfilm uitgebracht. De film wordt op Gonzales' website betiteld als "een existentiële sportkomedie". Het gaat over twee broers die elkaar zowel in het dagelijks leven als op het schaakbord bestrijden. Inzet van de strijd is de Canadese nationale schaaktitel en een vrouw. De film is uit 2010 en de regisseur is Adam Traynor.
Nico Laan - Tower at the sea
geplaatst op 17 oktober 2012

In het Op Art Museum in Alkmaar zag ik onderstaand kunstwerk van Nico Laan. In eerste instantie lijkt het een opname van het strand met een schaaktoren daar overheen gephotoshopt. Dat is echter niet het geval.

De toren is door de kunstenaar daadwerkelijk in het zand vormgegeven en vervolgens met een fototoestel aan een vlieger vanuit de lucht gefotografeerd. Een wel zeer bijzondere kunstvorm!
 

Wijziging opzet van deze pagina
geplaatst op 5 oktober 2012

Mijn blog werd vooral gevuld met reacties van spammers. Daarom is dit nu een gewone webpagina geworden. Deze zal zich gestaag weer gaan vullen met allerlei nieuwtjes op schaakgebied.

Reisgids voor Schaakliefhebbers
Nieuws
News
Deutsch
Links